black ghd ghd rare chi nano flat iron ghd black chi hair straightener ghd straighteners chi pink flat inron chi ceramic flat iron ghd balck mk4 chi nano
Laboratoriumtechniek - 314 Artikel(en)
Laboratoriumtechniek Login Keuzedelen: mijn voorkeur is:
Wiskunde
Wis/natuurkunde
Ondernemerschap
Duits
Polymeerchemie

Toon lijst

Powered by IntraJava

Bacterie verft spijkerbroek.
 

 

BacteriŽn verven jeans

Walter Weyler en collega's van Genencor International (CaliforniŽ) hebben E. coli bacteriŽn zo veranderd dat ze de kleurstof indigo produceren. Het door de bacteriŽn geproduceerde indigo is qua kleur niet van het chemisch gesynthetiseerde te onderscheiden.

Biotechnologische synthese van indigo begint met tryptofaan, een natuurlijk product van de bacteriŽn. Tryptofaan heeft al de ringstructuur die de kern van het indigo-molecuul vormt. De E.coli bacteriŽn bevatten een enzym van een ander micro-organisme dat het tryptofaan omzet in de directe indigo-precursor indoxyl. Als indoxyl aan de lucht wordt blootgesteld verandert het spontaan in indigo.

De indigo-productie door bacteriŽn zou een milieuvriendelijke vervanging kunnen zijn voor de chemische synthese van de kleurstof. Jaarlijks wordt 16.000 ton kleurstof gebruikt om spijkerbroeken hun specifieke indigo kleur te geven.


bron: Nature,  C2W

 

Aangemaakt: 20-4-2002, Laatste bewerking: 30-4-2002