black ghd ghd rare chi nano flat iron ghd black chi hair straightener ghd straighteners chi pink flat inron chi ceramic flat iron ghd balck mk4 chi nano
Laboratoriumtechniek - 314 Artikel(en)
Laboratoriumtechniek Login Keuzedelen: mijn voorkeur is:
Wiskunde
Wis/natuurkunde
Ondernemerschap
Duits
Polymeerchemie

Toon lijst

Powered by IntraJava

Luchtverfrissers niet zo fris?
 
Schadelijke luchtverfrissers


Het langdurig inademen van luchtverfrissers is in veel gevallen slechter voor de gezondheid dan een wandeling langs de snelweg. Dit concludeert de koepelorganisatie van consumentenbonden in Europa (BEUC), na een test van 76 luchtverfrissers op schadelijke stoffen.

De merken die werden getest waren Airwick, Breeze, Ambi Pur, Fresh Air en een aantal huismerken. Het gaat om onder meer spuitbussen, verstuivers, gels, elektrische verstuivers, geurkaarsen, etherische oliŽn en wierook.

In een deel van de geteste producten zaten potentieel kankerverwekkende stoffen. In enkele producten zaten benzeen en formaldehyde. Daarvan is bewezen dat ze kankerverwekkend zijn. Ook bevatte een deel van de luchtverfrissers stoffen die irritatie opleveren voor de ogen en voor de ademhaling en/of stoffen die de huid irriteren. Wierrook en etherische oliŽn bleken het meest schadelijk. Deze oliŽn worden gebruikt bij aromatherapie.

De Consumentenbond stelde dat minister Hoogervorst van Volksgezondheid zo snel mogelijk de wetgeving rondom luchtverfrissers moet aanpassen. Door mazen in de huidige wetgeving hoeven fabrikanten de samenstelling van hun producten niet aan te passen en zijn ze niet strafbaar, aldus een woordvoerster van de Consumentenbond.

Behalve een goede Europese wetgeving pleit de Consumentenbond voor etiketten op de luchtverfrissers die waarschuwen voor de mogelijke effecten. Ook gaat de bond de fabrikanten verzoeken de schadelijke stoffen weg te laten. Ondertussen adviseert de bond mensen met luchtwegklachten en babyís luchtverfrissers te vermijden.

Volgens BEUC-directeur Murray onderstrepen de testresultaten het belang van het voorstel dat de Europese Commissie heeft gedaan om chemische stoffen te testen en registreren op gezondheidsrisicoís (Reach). Donderdag bespreken de ministers van economie dit voorstel.

Helaas weigerde zowel de consumentenbond als de BEUC het rapport van dit onderzoek vrij te geven. Het is niet bekend of de onderzoeksresultaten gepubliceerd gaan worden in een wetenschappelijk tijdschrift.

Bron: Het Financieele Dagblad en persbericht Consumentenbond, 23 november 04

Aangemaakt: 28-11-2004, Laatste bewerking: 28-11-2004