black ghd ghd rare chi nano flat iron ghd black chi hair straightener ghd straighteners chi pink flat inron chi ceramic flat iron ghd balck mk4 chi nano
Laboratoriumtechniek - 314 Artikel(en)
Laboratoriumtechniek Login Keuzedelen: mijn voorkeur is:
Wiskunde
Wis/natuurkunde
Ondernemerschap
Duits
Polymeerchemie

Toon lijst

Powered by IntraJava

Kraim Seen
CSI op het Lab
 

Kraim Seen noemen ze het hier : Een moordmiddag op het lab,

Crime Scene Investigation oftewel CSI staat met stip op nummer een bij jongeren maar ook bij de rijpere jeugd. Er is een moord gepleegd maar de dader heeft geen sporen achtergelaten zodat de politie in het duister tast.

Toch niet helemaal want met verfijnde technieken probeert het CSI-team onzichtbare sporen in beeld te brengen. Kon je vroeger gewoon wachten tot de dader weer op de plek des onheils terugkwam, tegenwoordig wordt dat niet afgewacht en gebruikt men vele technische hulpmiddelen en analytisch denkvermogen om de dader in de kraag te kunnen vatten.Een speciale vloeistof op de crime scene sproeien en met een UV-lamp lichten de bloedsporen fel op. Een gevonden haar wordt onderzocht op aanwezigheid van metalen waarmee een haar van de verdachte vergeleken kan worden. Natuurlijk weten we dan nog niet wie het precies is, maar daar gaat dan de rest van de aflevering op door!

Levensechte simulatie?  Het gaat wat te ver om dit levensecht na te spelen, maar CSI was wel het centrale thema van Laboratoriumtechniek tijdens twee praktijkmiddagen van Carmel en Hondsrug College aan de Van Schaikweg 98 te Emmen. Meer dan 120 VMBOers kregen drie experimenten voorgeschoteld die elk in een half uur uitgevoerd moesten worden.

De VMBOers, toch al bekend om enthousiasme en levendigheid, gingen vol goede moed aan de slag. Zware en trouwens ook lichte metalen werden aan een vlamtest onderworpen. Vervolgens kregen ze een onbekend materiaal waarvan vastgesteld moest worden wat er in zit. Vervolgens werd op een analyseapparaat met digitale detectie precies vastgesteld hoeveel metaal er in de oplossing zat. Een tweede deel bestond uit wateronderzoek en met name het verband tussen verdunningen en pH. Dat is net als zuurgraad maar dan anders zo bleek. Een zure oplossing stijgt in pH terwijl een basische oplossing juist daalt?!

De afsluiting werd gevormd door een test aan voedingsmiddelen met diverse herkennings- en identificatiereacties. Elk half uur wisselden de groepen zodat op het eind iedereen hetzelfde programma had doorlopen. Als ultieme begeleiders waren behalve onze eigen collega's ook de eigen eerstejaars van de partij. Zij assisteerden de VMBOers in hun onderzoek en deden als heuse experts de technische handelingen voor, waarna de gasten zelf aan de slag konden gaan. Na afloop van beide sessies gaven de deelnemers desgevraagd aan dat de slogan 'Lab is Leuk' wel degelijk hout snijdt.

VMBO lonkt naar lab
Het Hondsrug College voerde dit practicum uit in het kader van een praktische opdracht, terwijl Carmel juist meer in de sfeer van NASK deelnam. Contacten met het VMBO bestaan al jaren en lijken voor alle partijen een klassieke winwin situatie op te leveren. Vervelende bijkomstigheid is dat proces- en laboratoriumtechniek geen vakrichting is of keuzevak binnen het VMBO. 'Onbekend maakt onbemind, is het grootste gevaar voor deze bijzondere opleiding,' aldus Aletta Kok, teamleider Lab.

Klik hiier voor alle foto's

 

Aangemaakt: 14-3-2006, Laatste bewerking: 14-3-2006