black ghd ghd rare chi nano flat iron ghd black chi hair straightener ghd straighteners chi pink flat inron chi ceramic flat iron ghd balck mk4 chi nano
Laboratoriumtechniek - 314 Artikel(en)
Laboratoriumtechniek Login Keuzedelen: mijn voorkeur is:
Wiskunde
Wis/natuurkunde
Ondernemerschap
Duits
Polymeerchemie

Toon lijst

Powered by IntraJava

Robertus op stage
 


Hallo toekomstige analisten,

Ik zal mij eerst even voorstellen. Ik ben Robertus Benning. Ik zit nu nog op school, nou ja school, ik loop stage. Ik hoop in juni 2002 te slagen voor mijn M.L.O diploma. Maar dit zal wel lukken denk ik. Ze hebben mij gevraagd of ik wel een stukje wilde schrijven voor op deze site over mijn stage. En hier is het dan. Nu zal ik eerst even wat uitleg geven over mijn vooropleiding.

Nadat ik de HAVO af gerond had, ben ik eerst naar het Hoger Laboratorium Onderwijs op de Hogeschool Drenthe gegaan. Dit bleek voor mij toch te hoog gegrepen en na zo’n anderhalf jaar heb ik een stapje terug gedaan naar het Middelbaar Laboratorium Onderwijs. Het M.L.O. van het Drenthe College was gevestigd en daarom ben ik eerst daar maar eens gaan kijken hoe het daar allemaal verliep. Om een goede indruk te krijgen ben ik ook naar het M.L.O. gegaan in Groningen.

Ik heb toch gekozen ondanks dat het voor mij een rottige verbinding met het openbaar vervoer was (Hoogeveen – Emmen) Dit omdat het M.L.O. van het Drenthe College te Emmen zeer goed staat aangeschreven bij diverse bedrijven en omdat ik dan toch nog dichtbij het H.L.O. zat, waar ik nog steeds lid was van de studentenvereniging. Ze hadden voor mij een uitzondering gemaakt, omdat ik actief lid was van de studentenvereniging. (gezellig hoor die feesten ) Ik ben op het M.L.O. ingestroomd in de tweede klas omdat ik een H.A.V.O.-opleiding had gehad.

Normaalgesproken duurt deze opleiding vier jaar. Het eerste jaar is een algemeen theorie jaar waarin je de beginselen van het  laboratorium leert. Er wordt ook het nodige herhaald, omdat er toch best veel weggezakt is na zo’n heerlijke lange vakantie. In de eerste klas is er ook praktijk, niet te vergeten, want dat wordt steeds leuker, maar ook ingewikkelder. Iedereen met een witte jas, die wij een lab-jas noemen, en een bril die niemand staat.

Aan het einde van het eerste jaar, moet er gekozen worden welke richting je op wilt. Wil je chemisch of medisch laborant of ook wel analist worden? Medisch houdt in dat je in een ziekenhuis kunt werken of in laboratoria waar men zich met soortgelijke proefjes (analyses) bezighoudt. Ik heb voor chemisch gekozen. Het tweede jaar is ook weer een theorie jaar met natuurlijk de praktijk lessen, waar je echt met proefjes bezig bent. De theorie begint hier al wat pittiger te worden (, maar wel te doen.) Ook mag je dan wat meer zelf uitzoeken voor de praktijklessen.

Aan het einde van de tweede klas chemisch, moet er weer gekozen worden uit namelijk Chemisch analytisch of BACO. Hier zal ik even een kleine uitleg bij geven. Chemisch analystisch is bij het Drenthe College de “kunststoffen en ICT- chemie” De BACO richting is de bio-chemische chemie. In de praktijk (bedrijfsleven) blijkt dat deze beide richtingen elkaar voor 90% overlappen dat wil zeggen dat als je bijvoorbeeld voor de analytisch chemische kant kiest dat je toch op een laboratorium kunt gaan werken waar je bijvoorbeeld met bacteriën aan het werken bent en andersom.

In de derde klas hadden wij de analytische chemie gekozen. Dit vond ik een best gezellig, leuk enz. enz., maar toch ook een moeilijk jaar. Moeilijk omdat ik niet veel toetsen over wilde doen tijdens mijn stage. Dus “hard leren” om alle toetsen te halen in het derde jaar. Ook dit is weer voor een deel een theorie jaar, maar dan met nog meer praktijk. Super gezellig! 

Het vierde jaar is een stage jaar. Je gaat dan twee keer vijf maanden stage lopen bij twee verschillende bedrijven. Mijn eerste stage heb ik gelopen bij Yamanouchi Europe B.V. te Meppel. Yama wattes zul je zeggen. Dit is een medicijn fabriek. Ze maken hier vele soorten medicijnen, van zalfjes tot morfine. Dit doen ze voor vele landen over de hele wereld.

Wat moet je daar doen dan?

Nou alle producten worden gemaakt van grondstoffen (beginstoffen). Voor medicijnen moeten deze grondstoffen van hele goede kwaliteit zijn. Er mogen geen andere stoffen in zitten (die noemen wij vervuilingen of verontreinigingen). 

Ook als een product nog maar half af is moet het gecontroleerd worden. Half af dat wil zeggen als een product eigenlijk al klaar is maar alleen nog verpakt moet worden. Het is dan tijdelijk opgeslagen in grote vaten en tanks. En natuurlijk moet het uiteindelijke product ook weer gecontroleerd worden. Dit alles moest ik ook doen voor mijn stage.

Ze hebben daar hele dure en speciale apparaten die H.P.L.C.’s genoemd worden. Hiermee kun je hele kleine hoeveelheden stoffen vinden in bijvoorbeeld een zalf of pillen. Deze apparaten worden bij de meeste bedrijven niet veranderd. Bij mijn stageplaats, Yamanouchi, wordt dit dagelijks veranderd, omdat voor elk medicijn een ander specifiek onderdeel verwisseld moet worden. De eerste vier weken ben ik ingewerkt op de proefjes die het eenvoudigst waren om te doen.  De vier weken hierna werd ik ingewerkt op de H.P.L.C.’s, de duurdere apparaten dus.

Dan ben je inmiddels al bijna twee van de vijf maanden verder. En tussentijd heb ik mijn stageverslag gemaakt, want dat mocht ik niet thuis doen. Dus geen werk meer thuis. 

Wat heb ik daar allemaal gedaan!?

* Onderzoek op harde voelbare deeltjes.

* D.L.C., dunne laag chromatografie. Dit is een scheidingsmethode die de werkzame stoffen scheidt  van het vet en andere toevoegingen zodat je snel kunt zien of er wel een werkzame stof in zit. En ze het niet per ongeluk vergeten zijn.

* Onderzoek naar zware metalen in het gedemineraliseerde water.

* Diverse gehaltes van stoffen in de medicijnen.

* Gehalte ammoniak m.b.v. een ion-specifieke elektrode.

* Gehalte bismut m.b.v. titratie

* Watergehalte bepalen m.b.v. Karl Fischer. (vol automatisch)

* Resultaten verwerking m.b.v. LIMS en SAP, dit zijn computerprogramma’s die alle resultaten verder verwerken.

* Inhoudsbepalingen van flacons met een “vloeibare crème” of vloeistof.

 En natuurlijk niet te vergeten mijn stageopdracht. Deze was een onderzoek waar ik een nieuw productieproces, een bepaalde procedure die ze volgen om het product te maken, ging valideren. Ik heb hiervan alleen het begin gedaan, omdat dit onderzoek drie keer uitgevoerd moet worden en wel met een tussenpoos van ongeveer een half jaar. Hierbij wordt er gekeken of de inhoud van de capsules wel allemaal ongeveer dezelfde inhoud hebben en ongeveer dezelfde hoeveelheid werkzame stof. Verder wordt de deeltjesgrootte onderzocht. D.w.z. dat je een bepaalde hoeveelheid medicijn op een aantal zeven welke boven elkaar gestapeld worden en kijkt welk percentage medicijn bestaat uit een bepaalde deeltjesgrootte.

Ook de capsules worden onderzocht of ze wel allemaal gelijk zijn en of er een print op staat. Al met al heb ik hier een leuke tijd gehad. Bovendien heb ik hier heel veel geleerd over H.P.L.C.’s en het werken op een laboratorium. Als stageplaats is dit een goede plek. De collega’s zijn altijd bereid je te helpen als je ergens niet uitkomt. De sfeer op het lab en onder de collega’s heb ik als zeer goed ervaren. Kortom ik heb het hier prima naar mijn zin gehad en veel geleerd.

Ik hoop dat jullie hier iets aan hebben om je keuze te maken. Analist zijn is echt een leuk beroep waar veel geld mee valt te verdienen, wat ook heel belangrijk is natuurlijk.

Aangemaakt: 23-1-2002, Laatste bewerking: 24-6-2003