black ghd ghd rare chi nano flat iron ghd black chi hair straightener ghd straighteners chi pink flat inron chi ceramic flat iron ghd balck mk4 chi nano
Laboratoriumtechniek - 314 Artikel(en)
Laboratoriumtechniek Login Keuzedelen: mijn voorkeur is:
Wiskunde
Wis/natuurkunde
Ondernemerschap
Duits
Polymeerchemie

Toon lijst

Powered by IntraJava

Angela en biochemie deel 2
 

Hallo VMBO’ers, deel 2

 

Ik ben Angela en nu in het derde jaar, en doe de biochemische richting.  Zoals ik al heb verteld hebben we als basis dezelfde vakken als de chemische richting. De enige vakken die we erbij hebben zijn biotechnologie en biochemie. We zijn het eerste half jaar begonnen met biochemie en het volgende half jaar met biotechnologie. We hebben bij biochemie praktijk een aantal experimenten uitgevoerd waaronder een analyse op DNA uit kalfsthymus. Hieronder staat een korte samenvatting van wat we gedaan hebben.

 

DNA, desoxy ribo nucleic acid, kan geďsoleerd worden uit celkernen, in dit geval kalfsthymus. Kalfsthymus is een klier van een schaap dat zich bevindt bij de hals. DNA bevat desoxyribose, in tegenstelling tot RNA dat ribose bezit, het verschil is dat ribose een OH groep op de 5’ plaats heeft. Het desoxyribose is op de 3’ en 5’ plaats gebonden aan fosforzuur.

En op de 1’ plaats is deze gebonden aan een base.

DNA bestaat uit de basen Adenine, Cytosine, Guanine en Thymine. Adenine en guanine zijn purines en de andere twee pirimidines, het verschil hierin ligt  in de structuurformules van de basen. De basen worden vaak afgekort tot adenine=A cytosine=C guanine=G en thymine=T.

De verhoudingen A en T zijn gelijk evenals de verhouding G en C. Deze basen liggen in de structuur van DNA dan ook altijd tegenover elkaar. Dit komt omdat A en T binden met een waterstofbrugvorming van 2 en G en T een van 3. Schematisch ziet DNA eruit zoals hieronder is weergeven. 

 

  

Basen identificeren.

Om nou de basen die het DNA in kalfsthymus te identificeren, moeten we het DNA verwarmen 1 uur bij 100°C, dit doen we op de dubbele helix structuur te verbreken. Tevens wordt het DNA gehydrolyseerd om het te zuiveren van eiwitten. En kan men via dunnelaagchromotografie  de basen van het DNA identificeren. Aan de hand van de Rf waarde kan men dan bepalen welke basen bij het kalfsthymus aanwezig is.

 

DNA zuiverheid bepalen.

De zuiverheid van DNA is te bepalen door het DNA op te lossen en de kleuring ie  meten. Is dit verschil tussen de 1,6 en 2,0 dan is het geďsoleerde DNA redelijk zuiver.

 

Schrik niet hoor dit klinkt allemaal superingewikkeld maar als je eenmaal in het derde jaar zit valt dit allemaal wel mee. Je hebt dan al zoveel geleerd in hoe je analyses moet uitvoeren, dat het echt wel te doen is.

 

Biochemie hebben we vorige maand afgerond en nu zijn we begonnen met biotechnologie. Bij het biotechnologie praktijk hebben we nu een eigen project opgestart. Je kon kiezen uit verschillende opties en Bert-Jan en ik hebben gekozen voor een histologisch onderzoek. Globaal houdt dit in dat je van de organen en weefsel van dieren of planten een preparaat maakt. Dit onderzoek mogen we zelf inrichten en dus bepalen wat we wanneer doen. We worden dus volledig vrij gelaten in het onderzoek. Hoewel je voor hulp altijd bij de leraar terecht kan. We zijn nog steeds bezig met het onderzoek en natuurlijk zal ik dan uitvoerig verslag doen op de website.

 

Ik hoop dat ik jullie interesse hebt gewekt om ook eens op onze school te komen kijken. Zelf vind ik natuurlijk biochemisch de leukste opleiding. Maar heel het lab is interessant hoor.

 

 

Aangemaakt: 12-4-2002, Laatste bewerking: 12-4-2002